CAPITAL CORP. SYDNEY

73 Ocean Street, New South Wales 2000, SYDNEY

Contact Person: Callum S Ansell
E: [email protected]
P: (02) 8252 5319

WILD KEY CAPITAL

22 Guild Street, NW8 2UP,
LONDON

Contact Person: Matilda O Dunn
E: [email protected]
P: 070 8652 7276

LECHMERE CAPITAL

Genslerstraße 9, Berlin Schöneberg 10829, BERLIN

Contact Person: Thorsten S Kohl
E: [email protected]
P: 030 62 91 92

02.04.2020 Tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Kapsamında COVID-19 Salgınının Kamu İhale Sözleşmelerine Etkisi

02.04.2020 Tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Kapsamında COVID-19 Salgınının Kamu İhale Sözleşmelerine Etkisi

Covid-19, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Kamu İhale

02.04.2020 tarihli 31087 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi (“Genelge”) ile kamu ihale sözleşmeleri açısından içinde bulunduğumuz şartların 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu (“Kamu İhale Kanunu”) m. 10 hükmü uyarınca mücbir sebep kapsamında değerlendirilmesine ilişkin koşullar düzenlenmiştir.  İlgili Genelge uyarınca, İdare ile sözleşme akdeden yüklenici açısından mücbir sebep durumunun tespit edilmesi için uygulanması gereken usul ve esaslar belirtilmiştir.

 

Kamu İhale Kanunu’nun 10. maddesine göre mücbir sebep olarak kabul edilebilecek haller doğal afetler, kanuni grev, genel salgın hastalık, kısmî veya genel seferberlik ilânı ve gerektiğinde Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenecek benzeri diğer haller olarak ifade alınmıştır. Bu doğrultuda, ulusal ve uluslararası alanda çok ciddi sonuçları olan COVID-19 virüsü pandemi olarak kabul edilmiş ve ilgili mevzuatımız uyarınca genel salgın kabul edilerek gerekli önlemler alınmaya başlanmıştır.

 

Genelge, Kamu İhale Kanunu ve sair mevzuat hükümlerince gerçekleştirilen kamu ihaleleri neticesinde imzalanan tüm sözleşmeleri kapsamaktadır. Bu kapsamda, COVID-19 salgını nedeniyle sözleşme konusu işin yerine getirilmesinin geçici veya sürekli olarak, kısmen veya tamamen imkansız hale geldiğine ilişkin durumun mücbir sebep kapsamında değerlendirilmesi için idareye başvuru yapılması gerektiği düzenlenmiştir. İdareye yapılan bu başvurularda yüklenici tarafından COVID-19 salgını nedeniyle iş faaliyetlerinin etkilendiği ile ilgili belgelerin eklenmesi gerekmektedir. Yapılan başvurunun idare tarafından değerlendirilmesi neticesinde, ortaya çıkan durumun yükleniciden kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemiş olması, yüklenicinin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesine engel nitelikte olması ve yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemesi şartlarının birlikte gerçekleştiğinin tespit edilmesi üzerine başvuru yapılan idari makam süre uzatımı verilmesine veya sözleşmenin feshine karar verilecektir.

 

Bu aşamada yüklenici tarafından yapılan süre uzatımı veya sözleşmenin feshi durumlarından hangisinin istendiğine ilişkin talebin değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine ilişkin Genelge’de herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak bu noktada belirtmek isteriz ki, Kamu İhale Kanunu m.10 hükmüne göre mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen 20 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak bildirimde bulunma zorunluluğu bulunduğu için yapılacak başvurunun geciktirilmemesi gerekmektedir.

 

Konu ile ilgili herhangi bir sorunuz olması durumunda lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.